top of page

 

 

 

 

 

Recoltarea sângelui se face dimineaţa înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influenţate indirect de alimentaţie prin creşterea turbidităţii sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Atenţie!:
– există analize care necesită o perioadă mai lungă de inaniţie (chiar şi 12 ore sau mai mult) sau o perioadă variabilă de dietă. Acest lucru ne va fi comunicat de medicul trimiţător sau personalul laboratorului. E bine ca atunci când ni se recomandă anumite analize sau dorim din proprie iniţiativă să le facem, să nu uităm să întrebăm medicul trimiţător sau personalul laboratorului unde ne adresăm, despre condiţiile care trebuiesc îndeplinite înainte de recoltare.

 

Ex. bilanţul lipidic – pregatire pacient:

* pacientul trebuie să respecte o dietă neschimbată timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;
* să aibă o greutate corporală stabilă;
* să nu mănânce 12-14 ore înainte de recoltare (poate să bea apă şi cafea neagră fără zahăr);
* se recomandă abstinenţă de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare.

* există o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie să întrebăm medicul care ne trimite la analize dacă trebuie să întrerupem medicaţia sau dacă trebuie doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm. Există anumite teste care se fac după administrarea unor substanţe sau medicamente cum ar fi: testul de toleranţă la glucoză (hiperglicemia provocată) care se face după administrarea de glucoză sau testele în dinamică (de stimulare sau inhibare) pentru diferiţi hormoni.

Recoltarea sangelui

bottom of page