top of page

Recoltarea urinei

 

Recoltarea corectă a urinei şi transportul rapid către laboratorul unde va fi testată sunt etape cruciale pentru obţinerea de informaţii de calitate la analizele din urină.
Pentru examenul obişnuit de urină (biochimie şi sediment) recoltarea se face din prima urină de dimineaţă, într-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unică folosinţă, cu capac etanş, pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină.
În laboratorul Medinvest se folosesc următoarele recipiente de recoltare a urinei :

 

Tub urină examen obişnuit de urină (biochimie şi sediment)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pungă pediatrică de recoltare a urinei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, urina se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.

Urina se recoltează în recipiente sterile procurate de la recepție (urocultoare sterile pentru adulţi, pungi sterile de unică folosință pentru sugari).

Dacă proba nu poate fi transportată în maxim 2 ore la laborator, aceasta se păstrează la temperatura 2-8ºC.

Se recomandă prima urină de dimineață sau urina după staza vezicală de minim 4 ore.

Se face toaleta riguroasă a regiunii urogenitale cu apă şi săpun (nu se utilizează substanțe sau soluții dezinfectante) şi se șterge regiunea cu un prosop curat sau compresă sterilă. La bărbaţi se recomandă ca toaleta locală să se efectueze cu decalotarea glandului.

Se recoltează o cantitate de cca 20 ml de urină din jetul mijlociu direct în recipientul steril (primul jet se lasă să curgă în toaletă).

Recipientul steril se deschide înainte de micțiune, iar pe perioada recoltării, capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată.

La sfârșitul recoltării, capacul se înfiletează strâns pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei şi contaminării acesteia.

 

 

Urocultor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atentie! Este foarte important să se cunoască modul corect de recoltare a probelor de urină.

Instrucţiuni de recoltare adult:

* se face toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi săpun; la femei, în cazul în care este prezentă o secreţie genitală abundentă, alături de toaleta riguroasă se va introduce în vagin un tampon steril;
* se usucă zona spalată anterior cu ajutorul unei comprese sterile;
* se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei) şi fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu);
* pentru a preveni contaminarea probei se evită să se atingă recipientul de zona genitală; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

Instrucţiuni de recoltare la sugar:

* se curaţă zona genito-urinară a copilului cu apă şi săpun;
* nu se tamponează zona curaţată pentru a grabi uscarea; nu se aplică creme, uleiuri sau pudre pediatrice;
* se dezlipeşte banda protectoare din jumatatea inferioară a pungii pediatrice de recoltare a urinei şi se fixează porţiunea adezivă anterior (în faţă) de anus; se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar sa fie în interiorul pungii; Atenţie! – se ataşează ferm de zona genito-urinară punga pediatrică de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urină sau contaminarea probei;
* imediat dupa ce copilul urinează în punga de recoltare (sau cât mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeşte şi se transportă la laborator în condiţii corespunzatoare.

 

În anumite condiţii, în funcţie de testele ce trebuie efectuate, se pot recolta şi alte tipuri de probe de urină: proba de urină spontană / spoturi urinare, urina din 24 ore.
Cele mai frecvente erori, în cazul testelor efectuate din proba de urină din 24 ore, se datorează unei incorecte recoltări sau conservări a acesteia.

 

 

Instruţiuni de recoltare:

 

 

* la ora 7.00 dimineaţa se urinează şi nu se reţine această urină;
* se colectează apoi într-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urineza direct in recipient) toate emisiunile de urină, timp de 24 ore, până în ziua următoare la ora 7.00 dimineaţa, inclusiv urina din acest moment final (chiar dacă nu există nevoia imperioasă de a o face);
* vasul cu urină se păstrează într-o pungă de plastic în frigider, pe tot parcursul colectării (24 ore);
* la încheierea recoltării (ultima emisiune de urină la ora 7 dimineaţa din ziua următoare), se măsoară întreaga cantitate de urină colectată;
* se omogenizează (prin agitare) urina recoltată;
* se reţin aproximativ 100 mL, în paharul de plastic de unică folosinţă pentru urină.

bottom of page