top of page

Recoltarea materiilor fecale

 

1. Examen Coproparazitologic

 

Proba se recolteaza in recipient special (coprorecoltor) fara mediu. Prelevarea se efectueaza din scaunul emis spontan, fara utilizare de purgative sau laxative pe baza de carbune. Din materiile fecale se recolteaza, cu lingurita coprorecultorului, din 3-4 locuri diferite, alegand fragmente suspecte. Cantitatea recoltata trebuie sa fie in jur de 2-3 grame (cat incape in lingura coprorecoltorului). Pana la transportul recipientului la laborator, acesta se pastreaza la frigider. Examenul coproparazitologic trebuie repetat de 3 ori cu un interval de 3-4 zile intre probe.

 

2. Coprocultura:


Se recolteaza in recipient special coprocultor care contine in mediu de conservare (Cary-Blair). Inainte de recoltarea probelor nu se vor administra antibiotice sau probele se vor recolta dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata. Din materiile fecale se recolteaza, cu lingurita coprocultorului, din 3-4 locuri diferite, alegand fragmente suspecte. Proba astfel recoltata se introduce in mediul de transport continut de coprorecultor. Proba se transporta imediat la laborator; daca nu este posibil acest lucru, se pastreaza la temperatura camerei.

 

3. Hemoragii Oculte


Se recolteaza in recipient special fara mediu de transport. Atentie: 75% din sangele aflat la suprafata bolului fecal difuzeaza in apa din vasul toaletei in 4-12 minute ducand la posibile rezultate fals-negative. Urina hematorica sau sangele menstrual pot duce, de asemenea, la obtinerea unui rezultat fals-pozitiv.

Pentru depistarea hemoragiilor oculte, deoarece se foloseşte o metodă imunologică, nu este necesară o restricţie alimentară.

 

 

 

 

 

bottom of page